KP-PRISEN 2015

Maria Bang Espersen fik velfortjent KP-prisen 2015 for et flertydigt, involverende og overraskende værk.

KP-prisen 2015 blev uddelt ved den velbesøgte fernisering på KP, SPRING & SOLO 2015 i Kunsthal Aarhus søndag d. 29. marts.
Juryen, der i år måtte undvære Jens Erik Sørensen, bestod af Rektor v. Det Jyske Kunstakademi Jesper Rasmussen, Bodil Sohn (stand-in for Jens Erik Sørernsen) samt KPs formand, Sanne Grauengaard.

Maria Bang Espersen (tv) modtager KP-prisen 2015 af Bodil Sohn (foto: Jens Møller).

Læs også Stiften - Vi skaber vores egne sandheder

Juryen (v. Bodil Sohn) motiverede valget således:

Tale ved overrækkelse af KP-prisen 2015
Det er mig en stor glæde om lidt at skulle overrække KP's talentpris til en udstiller på Kunstnernes Påskeudstilling 2015.
Jeg står her på vegne af den jury, som KP's bestyrelse har nedsat, og som består af rektor for Det Jyske Kunstakademi billedkunstneren Jesper Rasmussen, formand for KP's bestyrelse billedkunstneren Sanne Grauengaard og undertegnede (Bodil Sohn, billedkunster) – som stand-in for Jens Erik Sørensen, der er forhindret i at deltage.
KP-prisen uddeles i år for 4. gang. Og ligesom de andre år er prisen et rejselegat på 10.000 kr. Initiativet til prisuddelingen kommer fra KP's bestyrelse, og realiseringen sker takket være økonomisk støtte fra Aarhuus Stiftstidendes Fond (som også finansierer Publikumsprisen, der uddeles på et senere tidspunkt).
KP-prisen uddeles til en udstiller på årets påskeudstilling, der gør sig særlig bemærket ved kunstnerisk originalitet og et overbevisende formsprog.
Samtidskunsten er en mangfoldighed af udtryksformer, og der findes ingen regler eller facitliste.
Det kræver meget af kunstnerne - og af os som beskuere. Kunstnerne må skabe både form og indhold; og vi må være parate til at involvere os med både øjne, ører, krop og hjerne for at opleve og forstå kunstværkerne. Kunstens sprog dannes, mens vi ser på. Derfor er det udfordrende og krævende – og sådan har det altid været. Vi har brug for den kunst i vores samfund, som tør ytre sig om det, vi ikke ved noget om – endnu. Eller som vi endnu ikke har sprog for.

KP/SPRING/SOLO er et af de steder, hvor man kan se, høre og opleve 'nye stemmer' og udtryk.
Det er en fornøjelse at se de mange fine og forskellige værker på årets påskeudstilling, og vi har i juryen fundet flere værdige modtagere af KP-prisen.

Vi har valgt at give prisen til en udstiller, som har skabt et værk, der på én og samme tid er et maleri, en skulptur og en installation. Modtageren er Maria Bang Espersen.
Hjertelig tillykke! Du er af juryen blevet valgt som modtager af årets KP-pris, Aarhus Stiftstidendes Fonds Rejselegat 2015, og jeg har den glæde at overrække dig et rejselegat på 10.000 kr. Vi håber, at prisen vil give dig mulighed for at rejse ud og opsøge steder og mennesker, som kan inspirere dig og give dig stof til dit fortsatte kunstneriske arbejde.
Vi har valgt dig, fordi du i dit værk 'Another Layer', ('Et andet lag') på en spændende måde integrerer flere forskellige udtryksformer og herved skaber et flertydigt værk, som også involverer os som beskuere.
'Another Layer' er i udstillingskataloget kategoriseret som installation. Det kunne lige så godt høre under kategorien maleri. Det består af flere transparente lag flydende latex, som er malet direkte på trægulvet i udstillingsrummet. Man kan se penselstrøgene, hvis man ser efter. Efter at det er blevet tørt, har du løsnet materialets kant fra gulvet hele vejen rundt. Vi ser således nu et 'forklaret' maleri af gulvet i udstillingsrummet, 16 m2., der så at sige er absorberet af gulvet og er gulvet. Samtidig er maleriet en tynd membran, som ligger på gulvet og dækker det. Det både fremhæver og skjuler sit motiv.
Således kan værket ses som en nutidig kommentar til trompe l'oeil-maleriet, hvor kunstneren skildrer virkeligheden i et maleri, så vi tror, at maleriet er virkelighed. Øjet 'snydes'.
'Another Layer' er imidlertid også en 3-dimensionel skulptur og en installation: Man må nemlig gerne gå på værket. Når vi gør det, bliver det store maleri til et rum eller en scene, hvorpå vi som levende figurer kan interagere med værket. Man bevæger sig på en særlig måde, og det er en speciel, fysisk fornemmelse at gå på værket. Maleriet forvandler sig fra at være et billede til at være et sted.

Vi vil gerne rose dig for et præcist værk, der på en spændende måde rummer flere forskellige fortolkningsmuligheder.

Tillykke med prisen, god rejse og held og lykke fremover!- og et billede af Maria Bang Espersens værk - ”Another Layer” - det er værket på gulvet, der består af flere lag latex malet direkte på gulvet (foto: Jens Møller).

Se også Maria Bang Espersens egen hjemmeside

Kunstnernes Påskeudstilling
Kunsthal Aarhus, J.M. Mørks Gade 13,
DK-8000 Aarhus C
Kontakt: info@kp-spring.dk // Tlf.: +45 22512243

KP på Facebook