KP-prisen 2023

KP-prisen 2023 på 10.000 kr., som er sponsoreret af Aarhuus Stiftstidendes Fond, går til:

Charlotte Skak
for videoen
'Æstetisk Redskab 2' / 09:00 min.

Prisen er tildelt af juryen bestående af Pernille Lærke Andersen (KP's bestyrelse), Peter Flejsborg (Galleri Profilen) og billedkunstner Jesper Rasmussen, der har følgende motivering for tildelingen:

Charlotte Skaks video "Æstetisk Redskab 2" er et eksempel på, at enkelthed fungerer, når bare substansen er i orden. Der sker ikke andet i videoen end, at tre ældre kvinder i undertøj danser stille og lydløst rundt i et mørkt, udefinerligt rum.
Det er meget nemt at aflæse videoen som et simpelt, kropspolitisk statement, hvor de tre kvindekroppe repræsenterer et andet kropsideal end det ungdommelige, slanke, veltrimmede look, som medierne normalt markedsfører. Og det er et statement, som efterhånden er en banal, politisk meningstilkendegivelse, der allerede er velkendt og integreret i samfundsdebatten.
Så det er i sig selv ikke så interessant.
Videoens styrke ligger derimod i, at den hviler i sig selv og er meget ærlig og loyal overfor sit emne og sine aktører. Der er ingen unødig iscenesættelse, ingen distancerende ironi, men en stærk tiltro til at de dansende kvinder deltager i deres egen ret uden at repræsentere andet end sig selv og deres skønne kroppe.
De nyder tydeligvis deres tilstedeværelse, uanset hvad andre måtte mene.
Skønheden, det skønne, som kunsten historisk altid har beskæftiget sig med, udfoldes med påfaldende styrke, ikke mindst i nærbillederne af maver og lår, hvor hudens former, farver og bevægelser er nøgterne og skønne som i et renæssancemaleri.
Som titlen siger, er der tale om et æstetisk redskab.

Så stort tillykke til Charlotte Skak med KP-prisen 2023!

En faglig anerkendelse og en tiltrængt økonomisk håndsrækning

Initiativet til uddelingen af KP-prisen og Publikumsprisen er kommet fra KPs bestyrelse, og med økonomisk støtte fra Aarhuus Stiftstidendes Fond er blevet muliggjort et længe næret ønske om at opkvalificere talentplejen i forbindelse med KP.
At modtage én af priserne har betydet en helt særlig faglig anerkendelse og en tiltrængt økonomisk håndsrækning. For som enhver ved, er det kunstneren, der som udgangspunkt bærer både regning og risiko ved fremstillingen af kunstværker.

KP-prisen og Publikumsprisen er doneret af Aarhuus Stiftstidendes Fond og uddeles som rejselegater

Rul til toppen