Publikumsprisen 2023

Publikumsprisen 2023 på 10.000 kr. - sponsoreret af Aarhuus Stiftstidendes Fond -  gik til

Annette Nielsen
der på KP23 udstillede værkerne
'Whitewash' / Video / Redigering: Thinna Aniella
'2 x Banan I' / Maleri
'2 x Banan II' / Maleri

Publikumsprisen er tildelt på grundlag af stemmer afgivet af publikum på KP23 og SPRING23 i dagene 1. april - 17. maj 2023.
I alt blev afgivet 643 stemmer og heraf tilfaldt de 70 Annette Nielsen.

Stort tillykke til Annette Nielsen!

(klik på billedet herunder for tilpasning til skærmstørrelse. )

 

Om Annette Nielsens praksis
Vi kan af gode grunde ikke vide præcist hvad der har motiveret publikum til at stemme, som de har gjort, men vi kan referere hvad Annette Nielsen selv har sagt om sit eget arbejde;

Min overordnede kunstpraksis tager afsæt i migration, adoption og identitet set i en dekolonial samtid. Jeg arbejder bl.a. med en reclaiming-process af tabt identitet og kultur, der også åbner spørgsmålet om, hvad identitet er på tværs af grænser. Igennem mine arbejder undersøger og kommenterer jeg på kompleksiteten af transnational/transracial adoption ud fra et personligt, kollektivt, eksistentielt, samt æstetisk plan, hvor den diasporiske krop ofte indgår.
Værkerne, 2x Banan I, II, olie på lærred (2022) er en reference til delvist kunsterkollektivet UFOlab 2004 og Sarah Lucas' Eating a Banana 1990. Bananen som allegori til den asiatiske adopterede til vesten (hvid indeni og gul udenpå) bliver sammenflettet med kritikken af objektiviseringen og hyperseksualiseringen af den asiatiske kvinde. Jeg eksperimenterer også maleteknisk med udviskning, abstrakthed og simplificering af motivet.
Videoen, ”Whitewash”, (2022) kommenterer på en tabt identitet og den måske evindelige søgning efter denne. Titlen refererer endvidere til den igangværende efterforskning af systemisk forfalskning af identitetspapirer og handel med børn under dække af fænomenet transnational og transracial adoption.

Annette Nielsen
bor og arbejder i Aarhus
Den frie Kunstskole Helsinki, Århus Kunstakademi.
@1anniecho

En faglig anerkendelse og en tiltrængt økonomisk håndsrækning

Initiativet til uddelingen af KP-prisen og Publikumsprisen er kommet fra KPs bestyrelse, og med økonomisk støtte fra Aarhuus Stiftstidendes Fond er blevet muliggjort et længe næret ønske om at opkvalificere talentplejen i forbindelse med KP.
At modtage én af priserne har betydet en helt særlig faglig anerkendelse og en tiltrængt økonomisk håndsrækning. For som enhver ved, er det kunstneren, der som udgangspunkt bærer både regning og risiko ved fremstillingen af kunstværker.

KP-prisen og Publikumsprisen er doneret af Aarhuus Stiftstidendes Fond og uddeles som rejselegater

Rul til toppen